Welkom in het netwerk van www.socialedialoog.be.

Mits registratie geniet u enkele voordelen:

  1. Regelmatig krijgt u een mail met een overzicht van de laatste artikels (u bespaart u de moeite om te surfen),
  2. U krijgt informatie over activiteiten die verband houden met “employment relations”, (handig als je een opleiding zoekt),
  3. U kan deelnemen aan mini-enquêtes (laat je toe de de sociale dialoog in organisatie te vergelijken met die van andere ondernemingen).

N.B. Wij verzekeren u dat uw gegevens onder geen beding doorgegeven wordt aan derden.

Indien u nog niet geregistreerd bent dan kan u dat doen door op de blauwe "Registreer:" hieronder te klikken.

Categorie: Wie zijn wij?
21
Apr

www.socialedialoog.be is het virtueel kenniscentrum voor managers die verantwoordelijk zijn voor goede arbeidsverhoudingen in hun organisatie en voor sociale onderhandelaars. Het is een deel van het antwoord op de vraag naar meer kennisoverdracht inzake sociale dialoog.

Categorie: Wie zijn wij?

SocialeDialoog.be is een initiatief van Manou Doutrepont.

 

 Manou heeft 30 jaar ervaring in  het sociaal overleg in België. 30 jaar voortdurende verwondering.

  Hij was sociaal-juridisch adviseur bij Fedis (thans Comeos), Precam (verzekeringsmaatschappij), Unerg (energie), SD VEV (thans SD Worx) en VBO.

 Van 1997 tot augustus 2012 was hij directeur sociale zaken van Fevia, de federatie van de voedingsnijverheid. Als dusdanig onderhandelde hij met het mandaat van de werkgevers de cao's in PC 118 en PC 220. Hij was voorzitter van de raad van bestuur van IPV (sectoraal vormingsfonds), bestuurder van de sectorale fondsen voor bestaanszekerheid en voorzitter van de sectorale fondsen voor aanvullend pensioen van de voedingsindustrie.

In augustus 2012 startte hij de dienstverlening op voor betere arbeidsverhoudingen in ondernemingen onder de naam Social Dialogue  Network. Samen met Sofie Claes  staat hij bedrijven bij om een sociale strategie te definiëren, de werkgeverscommunicatie te verbeteren, meer discipline te brengen in het sociaal overleg. Deze dienstverlening staat hieronder beschreven.

Hij publiceerde de "Handleiding voor het opstellen van een arbeidsreglement" (Die Keure, 1994), "De vele aspecten van overuren" (samen met Michel De Gols) (Kluwer, 2006) en "Loonoverleg en collectieve arbeidsverhoudingen" (Die Keure, 2009). Sinds 2007 staat hij in voor het programma van VBO Social Academy. In 2010 zette hij deze blog in elkaar.

Sinds 2012 is hij consultant om werkgevers te helpen die willen investeren in een goed sociaal klimaat. Sinds februari 2013 adviseert hij Voka.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Twitteraccount: @MDoutrepont

{jcomments off}

Categorie: Wie zijn wij?
27
Apr

U kan zich registreren als bezoeker van deze website.

 Wij gebruiken uw gegevens om u op de hoogte te stellen van de nieuwe initiatieven van socialedialoog.be.

Wij verzekeren u dat uw gegevens onder geen beding aan derden zullen doorgegeven worden.{jcomments off}

Categorie: Wie zijn wij?
06
Nov

De auteurs van www.socialedialoog.be streven naar correcte informatie en duidelijke teksten.

De artikels behandelen dikwijls analyses en adviezen in materies waar de juridische orde geen oplossing biedt en waarover geen wetenschappelijke studies bestaan. De auteurs schrijven dus doorgaans op basis van eigen inzichten en ervaring.

Deze website is geen juridisch handboek. In geen geval. De auteurs zijn mensen en maken soms fouten. De lezer die waarborgen zoekt zal advies moeten vragen aan deskundige juristen.

De lezer die fouten ontdekt mag ons hierop wijzen. Graag zelfs.

Kopiëren van de teksten kan zonder probleem. We waarderen het als men het ons signaleert. Refereren naar deze website wordt in dank aanvaard.{jcomments off}

Categorie: Wie zijn wij?

 

  www.socialedialoog.be is het virtueel kenniscentrum voor managers die verantwoordelijk zijn voor goede arbeidsverhoudingen in hun organisatie en voor sociale onderhandelaars, en voor raadgevers en onderhandelaars die hen hierin bijstaan.

Deze website is bedoeld als virtueel kenniscentrum voor practici van het sociaal overleg, collectieve arbeidsverhoudingen en duurzaamheid.

Het terrein bestrijkt de vele facetten van de sociale dialoog in de brede zin van het woord. Dat is ruimer dan het begrip sociaal overleg dat staat voor het overleg tussen vakbonden, werkgevers,vakbonden en overheid over sociaaleconomische onderwerpen. De sociale dialoog omvat ook het management van de rechtstreekse arbeidsverhoudingen tussen de werkgever en de groep van mensen in de onderneming.

Social Management
De bedoeling van de verzamelde kennis bestaat daarom in het leveren van kennis en inzicht voor personeelsverantwoordelijken en productiedirecteurs, industrial relations managers, adviseurs en advocaten om een goed sociaal klimaat in ondernemingen te helpen realiseren. Want ondernemingen moeten niet alleen goederen, diensten en winst genereren, maar ook sociale toegevoegde waarde voor de mensen. Die doelstellingen gaan trouwens hand in hand, als men duurzaamheid hoog in het vaandel houdt.

 

Uw inbreng is welgekomen
Onze website is zeker niet volledig. Rubrieken moeten nog ingevuld worden. De inhoud kan discussies uitlokken. Ook al proberen de auteurs kritisch en respectvol te zijn. De bezoeker mag dan ook reageren en zelf een bijdrage met feiten en cijfers of met beschouwingen voorstellen.

Suggesties zijn welkom. Kritiek zal ernstig worden genomen.

Manou Doutrepont{jcomments off}

Categorie: Wie zijn wij?
Employers who violate rules of fairness are punished by reduced productivity.
Daniel Kahneman, Thinking Fast and Slow, Pinguin Books, 308.