Door Manou Doutrepont

Veel stakingen treffen mensen en ondernemingen die niet aan de tafel zitten om een oplossing te zoeken. Het is daarom een democratie waardig dat die mensen wel aan tafel zitten om het kader van de stakingen te tekenen.

Lees meer...

Hoe effectief algemene stakingen zijn? Van linkse zijde haalt men wel voorbeelden aan van succesvolle stakingen.[i] Sinds enkele jaren benadrukken werkgeversorganisaties dat stakingen de regering niet aanzetten om hervormingen in te trekken.[ii]

Lees meer...

Le statut protecteur de délégué syndical rend-il « intouchable » et autorise-il, sous couvert d’action syndicale, tous les comportements ? Réponse négative de la Cour de cassation française. Les comportements agressifs et le harcèlement contre des dirigeants d'entreprise peuvent justifier une condamnation pénale. 

Lees meer...

Bij de aanvang van een staking staan twee dingen vast: werknemers verliezen zeker hun loon terwijl ze niet zeker zijn dat ze de strijd zullen winnen. Economisch bekeken is de staking een investering met risicos. De rationele staker zal zijn verlies aan inkomen door de staking vergelijken met de premie die hij hoopt te halen uit het conflict.

Lees meer...

door Manou Doutrepont

Oorlog, banditisme, moorden en liefde zijn de geliefkoosde thema's van de filmindustrie. Een zeldzame keer is de staking een centraal thema, hoewel stakingen alle ingrediënten hebben voor een goede plot. Met wat zoekwerk kon ik zes langspeelfilms opsnorren.

Lees meer...